Bor - egészség

Évtizedek óta kutatják a bor élettani hatásait, és bizonyítottan hatásos elixír. Íme, néhány érdekesség arról, hogyan tud a bor hozzájárulni egészségünkhöz.

Az ókorban a vízhiány miatt a bort fogyasztották az emberek, így az az élet fenntarthatóságát szimbolizálta. Később be is bizonyosodott, hogy valóban jótékony hatással van az életre. A mai napig különböző tanulmányok jelennek meg arról, hogy a bor az egyik leghatékonyabb gyógyír, amit az ember ismer.

Számos kutatás javasolja az alkoholfogyasztást, különösen a borokét, de csak mértékkel. A legtöbb tanulmány meg is határozza, mennyit érdemes fogyasztanunk belőle naponta vagy hetente. Mindenesetre felbontás után egy hétnél tovább tárolva semmi egészséges hatása nem marad a bornak. Érdemes tehát minden cseppjét, illatát, zamatát kiélvezni, még idejében. Igyuk lassan, ahogyan a szőlő is nőtt, valamint szeretettel és odaadással, ahogyan elkészítették.

A bor jótékony hatásai

  • Élethossznövelő

    • A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.
  • Egészségesen tartja a szívet
    • Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez.
    • A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.
  • A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt
    • Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.
  • Elűzi a depressziót
    • Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.
  • Egészségesebb lesz tőle a bőr
    • A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.
    • Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.
  • Jó ez elhízás ellen
    • Először különbséget kell tennünk túlsúly és elhízás között: A túlsúly a testsúly túlzott mértékére vonatkozik, ami eredhet az izmok, csontok és zsír vagy víz súlyából is. Az elhízás pedig csakis a zsír mennyiségére utal.
    • A (fehér)bor epikatekchint, kvercetint és rezveratrolt tartalmaz, amelyek antioxidánsok. Ezek csökkenthetik a koleszterinszintet, és hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.
  • Fokozza a szervezet ellenálló képességét
    • A bor napi fogyasztása erősítheti az immunrendszert a kutatók szerint. Az etanol, a borban található alkohol fel tudja erősíteni az oltások hatását. A borivás nagyjából 200 vírus ellen nyújt segítséget a szervezetnek a védekezésben. A bor magas számú antioxidánst tartalmaz flavonoidok formájában, ami a vírusok ellen jól működik.
  • Erősíti a csontokat
    • A bor csökkentheti a csontritkulás kockázatát. A csontritkulás főleg a nőknél fordul elő a menopauza után. A betegség következtében a csontok törékenyebbé válnak. Egy-két pohár bor naponta megvédheti a nőket a csontok elvékonyodásától.
  • Megvéd a fogszuvasodástól
    • A borban és a szőlőmagkivonatban található polifenolok lassítani tudják a baktériumokat, amelyek a szájüregben a fogak szuvasodásáért felelősek. Különösen a vörösbor tud hozzájárulni a napi szájhigiéniához.
  • Látásjavító hatással bír
    • A rezveratrol számos egyéb előnye mellett jót tesz a szemeknek is: a szemizmok öregedését gátolja.

Frissítés dátuma: 2019.06.03.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ