Címlap

Borok és ásványok

A Debreceni Egyetem kutatásai mellett még egy nagydoktori disszertáció is készül a mádi kövek és ásványok tulajdonságairól. A témavezetőt dr. Kristály Ferencet és szerzőt, dr. Demeter-Novák Endrét kérdeztük róla.

Mire keres választ a kutatás?

Kutatási témának a „Makro- és mikroelemek mobilizációja a szőlőgyökér- és kőzet kapcsolatában” címet adtuk. A téma a növény és a talaj kapcsolatát térképezi fel az ásványtan, a kertészet és a borászat határmesgyéin. A Tokaj-hegyaljai borvidék, a világörökségi kultúrtáj egyik legfontosabb összetevője az alapkőzet, amelyben a szőlőtőkék gyökereznek. Az itt termelt borok egyedi karaktert kapnak általa.  Ez összetéveszthetetlen, és jelentős hatással van a termékre, így versenyelőnyhöz juttatja a helyieket, a turisztikai szektort, gyakorlatilag kimutatható nemzetgazdasági- és országimázsra gyakorolt előnyökkel bír a kiemelt hungarikum termék szempontjából.

Mit várnak a kutatástól, miket fognak vizsgálni?

A kutatásban szeretnénk

  • beazonosítani a kőzetekben, a málladékban, és a talajban található nyomelemeket,
  • megvizsgálni az elemek gyökérzetbe történő felszívódását,
  • megmérni a vizsgált anyagok talajban és növényi részekben található koncentrációját,
  • a kierjedt borban, oldatban mérni meg a termőhely-specifikus elemek jelenlétét, különös tekintettel a furmintra, mint a különböző vulkáni talajú borvidékeink őshonos fajtájára, megvizsgálni a karakter kémiai összetételét.

A kutatás eredményeként kémiai vizsgálatokkal szeretnénk alátámasztani az érzékszervi bírálat közismert eredményeit, megtalálni az úgynevezett ásványos borok összefüggéseinek tendenciáit a termőhely kőzetével és talajával. Amennyiben sikerülne tudományosan, egzakt mérésekkel körülírni a magyar vulkáni talajokon termelt borok karakterét, az még kézzelfoghatóbbá tenné a kultúrkincsünk értékét, valamint további egészségügyi hatást vizsgáló biokémiai kutatások alapját szolgáltatná.

Mi motiválta Demeter Endrét a kutatásban?

Közel húsz éve foglalkozom borkészítéssel Mádon, és meggyőződésem, hogy a tudomány nagy segítséget nyújthat a tokaji borok XXI. századi nemzetközi elismertségének növelésében. Mivel jelenleg a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának Elméleti Egészségtudományi és Egészségügyi szervező Intézeti Tanszékén oktatok, az ásványos borok emberi szervezetre gyakorolt hatásainak kérdésköre újabb szempontok és kimenetek felé irányította figyelmemet.

Frissítés dátuma: 2019.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.