A Mádi Bor Akadémia Kutatási Programja
A Tokaji borvidéki termőtáj egyik meghatározó területe Mád község és környéke, mivel ezen a területen a legnagyobb az ún. dűlő eredettel megjelölt borok aránya. Ez a szőlőtermesztési és borkészítési kultúra képezheti annak a kutatási fejlesztési projektnek az alapját, amely Mád község, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem együttműködésében jön létre.
A Mádi Bor Akadémia koncepciójáról, kutatási terveiről Dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanárral, a Debreceni Egyetem rektorával beszélgettünk.
Agrártudományi program
A termelési lánc minden elemének vizsgálatát jelenti, tehát a termőtalajtól az asztalig melynek keretében új típusú eredetigazolás és ez által -védelem valósítható meg.
Agrometeorológiai távérzékelésre alapozott automata detektor hálózat kiépítése a mádi dűlőkön, a talaj-növény-klíma rendszer tanulmányozására elősegítve ezzel a dűlőminősítő kataszter pontosítását. Az érzékelők jelei egy központba futnak be, ahol statisztikai értékelés alapján valós idejű visszajelzés megy a gazdáknak a jellemzőkről és a szükséges beavatkozásokról.
Részletes talaj és növény analitikai vizsgálat a felvehető elemtartalom a vízellátottság és a növényállomány tápanyag-ellátottságának pontosabb becslésének céljából különböző szőlőfajtáknál. Az adatok komplex feldolgozása az agrometeorológiai eredményekkel figyelembe véve a szőlő és borminőséget is.
Élelmiszer analitikai vizsgálatok a termelt borfajtákon
Teljes antioxidáns potenciál meghatározása „Sipka” módszerrel. Xenohormetikus indukciós ágensek nagyműszeres, analitikai meghatározása. Hagyományos analitikai vizsgálatok elvégzése (sav-, cukor-, alkoholtartalom, sokelemes analízis).
A kutatásunk másik fő iránya magára a borra, annak beltartalmi értékeire irányul. Olyan anyagokat keresünk a mádi borokban, amelyek az emberi életet meghosszabbítják, és olyanokat, amelyek különösen az emberi élet utolsó harmadának a minőségét javítják. Az egész világ ismeri évtizedek óta az úgynevezett „francia paradoxont”. Ez arról a felismerésről szól, hogy bár a francia emberek sok zsírral, sajttal, bőségesen táplálkoznak, mégis kevesebb köreikben a szívinfarktus, és a halálos érrendszeri betegség, mint más, óvatosabban étkező nemzetek fiainál. A kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy a franciák étrendjében szinte naponta szereplő vörös borok flavonidjai és polifenoljai védik a gall szíveket. Ma már egyértelmű bizonyítékok szólnak arról is, hogy a rendszeresen, de kevés alkoholt fogyasztók (ez napi kb. két pohár bort jelenthet, bár nagy az egyéni szórás!) tovább élnek, mint azok, akik soha egy kortyot sem isznak.
Nekünk olyan feltevéseink vannak, hogy a mádi borokban is vannak ilyen egészségvédő anyagok, amelyek megérik, hogy kutató energiákat fordítsunk a kimutatásukra! Bizonyítani akarjunk, hogy „francia paradoxonnal” analóg hatások kiváltására alkalmas folyamatokat indíthat el a mádi bor. Magyarul a mádi bor fogyasztása közvetlenül is javíthatja a szervezet egészségügyi állapotát. Ezt persze a tudomány eszközeivel nekünk bizonyítani kell, majd a tudomány nyilvános csatornáin keresztült az így megszerzett, hiteles tudást el kell juttatnunk a szélesebb közvéleményhez.
Orvostudományi program
A borvidékről származó termékek (aszú, aszú esszencia) alkalmazása kapcsán kitűnt, hogy a sugár - és kemoterapeutikumok alkalmazásakor fellépő mellékhatások; emésztőrendszeri nyálkahártya károsodás (mucositis), valamint csontvelő depresszió kevésbé fejlődnek ki.
Mindhárom esetben teljes spektrumú multidiszciplináris, prospektív kutatások során kívánjuk tisztázni a borászati termékek orvosi állításokon alapuló komparatív előnyeit. A kutatások legfontosabb várható eredménye a történelmi borvidékről származó termékek egyedi tudományos marketinggel való felruházása, különleges jellegének elfogadtatása mind a fogyasztókkal, mind a tudományos közvéleménnyel
Tanulmányokat írunk tehát a mádi borral kapcsolatos kutatási eredményeinkről, konferenciákat szervezünk, hogy a nemzetközi tudományos közvélemény is értesüljön az itteni munkáról. Ez is segít persze a piacon a mádi borok hitelességének növelésében, tehát közvetlenül is befolyásolhatja a piaci eredményeket. Mind-ezek hatására az érintett termékek iránti kereslet, és a belőlük származó bevétel jelentősen növekedhet.
Aztán még sok évig, reméljük kiemelkedő eredményekkel, dolgozunk együtt a mádi bortermelőkkel!
A javasolt program nagy előrelépés lehet a speciális magyar borkultúra megismertetésében, specifikusan a mádi történelmi borvidék produktumainak a tudományos interpretációjában.
Az eredmények alapján a dűlő szerinti eredetigazolás, valamint a beltartalmi értékek orvostudományi hatásvizsgálata alapján tett tudományos - nem marketing célú csatornákon közölt- megállapítások a bor piaci értékére növelő hatással lesznek.
Frissítés dátuma: 2019.06.06.
Tisztelt Felhasználó!
A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ