Címlap

Kutatási program

A Mádi Bor Akadémia Kutatási Programja

A Tokaji borvidéki termőtáj egyik meghatározó területe Mád község és környéke, mivel ezen a területen a legnagyobb az ún. dűlő eredettel megjelölt borok aránya. Ez a szőlőtermesztési és borkészítési kultúra képezheti annak a kutatási fejlesztési projektnek az alapját, amely Mád község, a Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem együttműködésében jön létre.

A  Mádi Bor Akadémia koncepciójáról, kutatási terveiről Dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanárral, a Debreceni Egyetem rektorával beszélgettünk.

  • A Debreceni Egyetem három régi felsőoktatási intézmény összevonásával jött létre: van egy agrár részünk, egy orvosi egyetemi, és egy klasszikus tudományegyetemi elődünk, mely utóbbi társadalomtudományokat és természettudományokat egyaránt hozott a közösbe. Ezeknek a gyökereknek köszönhetjük, hogy sokrétű, sokfelé indázó tudás halmozódott föl a 35000 hallgatót befogadó egyetemünkön. Ezt a komplex tudást nem csak az oktatásban és az alapkutatásban igyekszünk hasznosítani. Elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy egyebek mellett, élelmiszeripari kutatásokkal is hozzájáruljunk térségünk gazdasági fejlesztéséhez. Mi nem vagyunk élelmiszerkutatók, nem vagyunk szakirányú intézmény, de pont ez az előnyünk. A nálunk működő sok tudományterület képességeit integrálva tudunk friss szemmel megvizsgálni jelenségeket, megtalálunk olyan összefüggéseket, amelyek megtalálására a részletekben elmerült szakkutatók már talán nem eléggé érzékenyek.
  • Hogy kapcsolódik ehhez a tokaji bor, mi dolguk lehet a tudomány embereinek a mádi szőlőtermesztéssel?
  • Egyik legfontosabb szakirányunk a gyógytápszerek, a gyógyító élelmiszerek kutatása. Korunk embere egyre egészségtudatosabb. Hatalmas, nemzetközi ipar áll ma már az egészséges életre törekvők mögött, amely ipar dollármilliárdokat forgalmaz. Ebbe az irányba ragyogóan beilleszthető a nagy technológiai és történeti hagyományokra támaszkodó mádi szőlő - és bortermelés. Hosszú közös munka előzte meg a mostani kezdést, több év kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk.
  • A bor bizalmi termék! Azon versenyeznek mind, a világ bortermelői, hogy a vevők elhiggyék azt, amit a gazdák a palackokra írnak. Aki hitelesebb ezen a piacon, akinek jobban elhiszik, hogy hol, milyen körülmények között termett a bora, az nyer! Az drágábban és többet fog eladni. Mi segíteni tudunk azzal, hogy tudományos eszközökkel hitelesítjük a mádi termőhelyeket. Minden dűlőben, sőt a dűlőkön belül szinte minden méteren más és más a talaj szerkezete, ásványianyag összetétele, az ásványok koncentrációja, a vizek járása, és még számos olyan tényező, amely mind-mind nyomot hagy a borban. Mérjük, regisztráljuk ezeket a mikró nyomokat, és ezekből rövid idő alatt létre hozunk egy olyan adattárat, amelyre támaszkodva minden pohár borról meg tudjuk aztán mondani, hogy az Mádon termett-e, ha igen, amelyik dűlőben, a dűlő melyik sarkában, melyik évben. Egy egyetemi kutatóhely garanciája bizonnyal meggyőzi majd a kétkedő vásárlókat is, hogy helyesen döntenek, ha mádi bort veszenek le a polcról!
  • Ez azt jelenti, hogy felmérjük a mádi dűlők talaját, hogy folyamatosan megfigyeljük, dokumentáljuk az éghajlati jelenségeket.

Agrártudományi program

A termelési lánc minden elemének vizsgálatát jelenti, tehát a termőtalajtól az asztalig melynek keretében új típusú eredetigazolás és ez által -védelem valósítható meg.

Agrometeorológiai távérzékelésre alapozott automata detektor hálózat kiépítése a mádi dűlőkön, a talaj-növény-klíma rendszer tanulmányozására elősegítve ezzel a dűlőminősítő kataszter pontosítását. Az érzékelők jelei egy központba futnak be, ahol statisztikai értékelés alapján valós idejű visszajelzés megy a gazdáknak a jellemzőkről és a szükséges beavatkozásokról.

Részletes talaj és növény analitikai vizsgálat a felvehető elemtartalom a vízellátottság és a növényállomány tápanyag-ellátottságának pontosabb becslésének céljából különböző szőlőfajtáknál. Az adatok komplex feldolgozása az agrometeorológiai eredményekkel figyelembe véve a szőlő és borminőséget is.

Élelmiszer analitikai vizsgálatok a termelt borfajtákon

Teljes antioxidáns potenciál meghatározása „Sipka” módszerrel. Xenohormetikus indukciós ágensek nagyműszeres, analitikai meghatározása. Hagyományos analitikai vizsgálatok elvégzése (sav-, cukor-, alkoholtartalom, sokelemes analízis).

A kutatásunk másik fő iránya magára a borra, annak beltartalmi értékeire irányul. Olyan anyagokat keresünk a mádi borokban, amelyek az emberi életet meghosszabbítják, és olyanokat, amelyek különösen az emberi élet utolsó harmadának a minőségét javítják. Az egész világ ismeri évtizedek óta az úgynevezett „francia paradoxont”. Ez arról a felismerésről szól, hogy bár a francia emberek sok zsírral, sajttal, bőségesen táplálkoznak, mégis kevesebb köreikben a szívinfarktus, és a halálos érrendszeri betegség, mint más, óvatosabban étkező nemzetek fiainál. A kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy a franciák étrendjében szinte naponta szereplő vörös borok flavonidjai és polifenoljai védik a gall szíveket. Ma már egyértelmű bizonyítékok szólnak arról is, hogy a rendszeresen, de kevés alkoholt fogyasztók (ez napi kb. két pohár bort jelenthet, bár nagy az egyéni szórás!) tovább élnek, mint azok, akik soha egy kortyot sem isznak.

Nekünk olyan feltevéseink vannak, hogy a mádi borokban is vannak ilyen egészségvédő anyagok, amelyek megérik, hogy kutató energiákat fordítsunk a kimutatásukra! Bizonyítani akarjunk, hogy „francia paradoxonnal” analóg hatások kiváltására alkalmas folyamatokat indíthat el a mádi bor. Magyarul a mádi bor fogyasztása közvetlenül is javíthatja a szervezet egészségügyi állapotát. Ezt persze a tudomány eszközeivel nekünk bizonyítani kell, majd a tudomány nyilvános csatornáin keresztült az így megszerzett, hiteles tudást el kell juttatnunk a szélesebb közvéleményhez.

Orvostudományi program

  • A furmint és a hárslevelű borfajták xenohormetikus hasznosítása anyagcsere betegségek (insulin rezisztencia és II-es típusú diebetes) megelőzésére.A xenohormetikus megközelítés azt jelenti (xeno:idegen; hormesis: vágyódás valami után), hogy a klimatikus és geológiai hatásokra a szőlőben képződő protektív anyagok emberi fogyasztásával a védő hatás emberben is kialakul. Ezen anyagok felszívódását (és biohasznosulását) a bor természetes, enyhén alkoholos közege farmakokinetikai okokból nagyban elősegíti.
  • Endogén vitamin szerű anyagok képződése a különleges termesztésű és előállítású furmint és a hárslevelű borfajták felhasználásávalElőzetes vizsgálataink eredménye alapján a furmint és hárslevelű borfajták különösen alkalmasak arra, hogy az emberi szervezetben olyan, az élet számára fontos anyagok szintetizálódjanak, melyeket egyébként külső forrásból vagyunk kénytelenek megszerezni. Ilyenek egyes vízben oldódó vitaminok. Ezen kutatások tudományosan is alapvető újdonságot hoznak, mert átdefiniálhatják a vitaminokról alkotott jelenlegi véleményeket.
  • Kemoprotektív esszenciák fejlesztése neoplasmás megbetegedésekben szenvedő betegek számára

A borvidékről származó termékek (aszú, aszú esszencia) alkalmazása kapcsán kitűnt, hogy a sugár - és kemoterapeutikumok alkalmazásakor fellépő mellékhatások; emésztőrendszeri nyálkahártya károsodás (mucositis), valamint csontvelő depresszió kevésbé fejlődnek ki.

Mindhárom esetben teljes spektrumú multidiszciplináris, prospektív kutatások során kívánjuk tisztázni a borászati termékek orvosi állításokon alapuló komparatív előnyeit. A kutatások legfontosabb várható eredménye a történelmi borvidékről származó termékek egyedi tudományos marketinggel való felruházása, különleges jellegének elfogadtatása mind a fogyasztókkal, mind a tudományos közvéleménnyel

Tanulmányokat írunk tehát a mádi borral kapcsolatos kutatási eredményeinkről, konferenciákat szervezünk, hogy a nemzetközi tudományos közvélemény is értesüljön az itteni munkáról. Ez is segít persze a piacon a mádi borok hitelességének növelésében, tehát közvetlenül is befolyásolhatja a piaci eredményeket.  Mind-ezek hatására az érintett termékek iránti kereslet, és a belőlük származó bevétel jelentősen növekedhet.

Aztán még sok évig, reméljük kiemelkedő eredményekkel, dolgozunk együtt a mádi bortermelőkkel!

A javasolt program nagy előrelépés lehet a speciális magyar borkultúra megismertetésében, specifikusan a mádi történelmi borvidék produktumainak a tudományos interpretációjában.

Az eredmények alapján a dűlő szerinti eredetigazolás, valamint a beltartalmi értékek orvostudományi hatásvizsgálata alapján tett tudományos - nem marketing célú csatornákon közölt- megállapítások a bor piaci értékére növelő hatással lesznek.

Frissítés dátuma: 2019.06.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.