Címlap

Mád és környéke programjai

Mád épületei

Rákóczi-Aspremont kastély

A 16. századi eredetű épület valószínűleg a Rákóczi család tulajdonában állt. Mai formájában történő átépítése Rákóczi Julianna és Aspremont Gobert herceg nevéhez köthető. Többször cserélt gazdát, mire a 19. század végére Tischler Mária és Matild tállyai és mádi birtokosok megvették.

Az épületet néhány éve nagyon igényesen felújították, ma a Barta Pincének ad otthont.    

A Zsinagóga és Jesiva

A XVIII. század második felében Lengyelországból nagyszámú zsidóság érkezett Mádra, akik letelepedtek és sikeresen kapcsolódtak be a borértékesítésbe. 1795 és 1798 között zsinagógát építettek a zsidótörvények szerint. A köveket a nők, a gyerekek és a férfiak hozták a környező bányákból, hogy idegen kéz ne érintse. Belül négy tartóoszlopa kilenc osztatú teret alkot, mely a lengyel-litván reneszánsz 16. századi találmánya. Kupolával, kívülről copf és barokk stílusjegyekkel épült.

A II. világháború után az épület elveszítette funkcióját és pusztulásnak indult. A megmentés munkálatai 2000-ben kezdődtek meg. A Magyar állam előszór a zsinagógát, majd később a rabbi képzőt újította fel. Ma a megújult zsinagóga és a Jeshiva mint zarándok szálláshely várja a vendégeket.

Pulszky ház (Rákóczi u. 59.)

A ház első írásos említése 1755-ből való, amikor összeírták az adófizetés alól mentesített nemesi házakat. Már közöttük szerepelt Pulszky Sámuel háza. A kúria pincéje a „pincelabirintus kategóriába” tartozik. 1834-ben a házban patika működött.

A Pulszky család leghíresebb tagja Ferenc (1815-1897) tudós, író, politikus a szüretek idején sokszor tartózkodott Mádon. Születésének 200. évfordulóján emléktábla került a ház falára. 1905-től a Barna család tulajdonába került. Az oldalszárnyban ekkor kádár műhely működött. Ma a kúriában a Demetervin pincészet működik.

Zimmermann Ház (Sichermann Ház)

A kőkeretes kapuzatú lakóház hosszan elnyúló homlokzatával és U alakú alaprajzi elrendezésével ritkának mondható a településen annak ellenére, hogy a felföldi mezővárosok jellegzetes épülettípusa. Tulajdonosát a 19. század második feléből ismerjük Sichermann Emánuel személyében. Az 1869-es népszámlálási adatok alapján a házat Zimmermann Adolf és családja lakta, akik a 20. század elejére Mád és az egész térség meghatározó földbirtokosaivá váltak. 

Grossmann Ház (Rákóczi u. 47.)

A kisvárosi lakóház eredetileg egy jelentősen nagyobb épület, feltehetően Bálház része volt, melynek 1895-ös leégése után csak egy részét állították helyre. Eredetileg U alakú volt, középen nagy kapuzattal. A leégett részben lehetett a Kék- Szőlő fogadó, amelyben nagy tömeg befogadására alkalmas táncterem volt. Itt tartották a bálokat a szüret idején, hogy az úri közönség kipihenhesse magát.

Borsay Kastély (Rákóczi u. 39.)

Az íratok a mádi zsidó családok között említik Weinhandler Jakabot, aki felmenője a kikeresztelkedett, majd nevét Borsayra magyarosító szőlőtulajdonosnak és kereskedőnek. A főutcán épült villájuk megtörte a jellegzetesen zártsorú beépítésű utcaképet. Épületük egyben vállalkozásuk emblémája is lett, mint ahogy azt egy 1910 körüli időkből származó boros címkén is láthatjuk. A második világháború után a villát a Hegyalja Művek használta, majd a községi tanács tantermeket, szolgálati lakást és ebédlőket alakított ki benne. Felújítását követően a Debreceni Egyetem, Mádi Borakadémiájának használatába kerül. 

Katolikus Templom

A Szentháromságnak (korábban Szent Annának) szentelt templom 1525-26-ban épült. A tornyot 1635-ben építették hozzá. A bejárat fölötti kőtáblán az olvasható, hogy a lőcsei Czirner János építette 1653-ban. A reformáció idején Mád teljes lakossága református hitre tért át, ekkor ezt a templomot használták istentiszteletek tartására. 1711-től a templom a plébániával, az iskolával, és a szőlőivel együtt végleg visszakerült a katolikusokhoz. Az épület a századok során kisebb-nagyobb tűzvészek áldozata lett.

Református templom

A templomot 1800-ban kezdték építeni, és 28 évvel később fejezték be. 1817-től már itt tartották a gyülekezeti összejöveteleket. A templom kelet-nyugati fekvésű, belső tere 13x34 méteres, az épület klasszicizáló, késő barokk stílusban épült. 1852-ben teljesen kiégett. A gyülekezet tagjai adományokért járták az országot, hogy a templom ismét felépülhessen. 1857-re készült el újra belső berendezésével együtt. 1913-ban nagy javításokat végeztek a templomon. Az eredetileg készített famennyezetet bevakolták, a torony sisakját a mai formára építették át, így az most 28 méter magas. A toronyban három harang található.

Mád Környéki  programlehetőségek

 • Boldogkőváraljai, Regéci Vár (25-30perc távolságra)
 • Bestillo Pálinka- üzemlátogatás, kóstoló – Boldogkőváralja
 • Szerencsi Fürdő és WellnesHáz (10-15 perc távolságra)
 • Szerencsi Uszoda
 • Sátoraljaújhelyi Kalandpark (45perc távolságra)
 • Tokaj – városi séta  (25 perc távolságra)
 • Tarcal- Áldó Krisztus Szobor, ami egy magas ponton van, belátni az egész környéket (10 perc távolságra)
 • MÁD OPEN – Teniszpálya   
  • További sportolási lehetőségek a sportcsarnokba és a műfűves pályán lehetséges.
 • Borkóstolók

  •  Interaktív kiállítás az Aszúházban.
 • Kerékpártúra piknikkel, borkóstolóval
  • Terroirételkülönlegességek (zöldfűszeres beregi csirkemájas, mangalica rilette, lilahagyma lekvár, alma chutney), füstölt sonka, Zempléni sajtok, kolbász különlegességek, zöldségek, pékárúk, ásványvíz, Mádi borok. A kerékpártúra borkóstolóval és piknikkel tartalmazza az idegenvezetést, kerékpár bérletet valamint az ételeket és ásványvizet.
 • Gyalogtúra piknikkel, borkóstolóval
  • Terroirételkülönlegességek (zöldfűszeres beregi csirkemájas, mangalica rilette, lilahagyma lekvár, alma chutney), füstölt sonka, Zempléni sajtok, kolbász különlegességek, zöldségek, pékárúk, ásványvíz, Mádi borok.
 • Csodarabbik útja  (EMIH)
 • Zsinagóga és Rabbiház (interaktív kiállítás, családfa kutatás)

Rendezvények Mádon:

 • 2021. június 12. - Jó éjszakát! Mád
 • 2021. június 19. - Mad Run futóverseny
 • 2021. december  -  Didergő (december első vagy második szombatja)
 • MÁDILI   (programsorozat – havi 1 alkalom)

Egyéb programok Mádon

 • Percze Kilátó  (Percze Étterem felett)
 • Kecskefarm Úrágya dűlő mellett a Birsalmáson (Grossmann Háztól kb 10-15 perc séta)
 • Bortó (A mádi körforgó után jobbra)
 • Fürdés, horgászási lehetőséggel  (kb 3 perc kocsival, dűlőkön át kb 15-20 perc gyalog)

Ismerkedés a helyi kézműves termékekkel

 • Mádi Sajt  (kóstolás, sajtkészítés bemutatása)  / Mád
 • Hegyaljai Szappan (szappankészítés bemutatása) / Mád
 • Borecet (borecetről, bemutatás-kóstolás) / Bodrogkeresztúr (10 perc távolságra)
 • Ízes örömest (lekvárkészítés bemutatása, kóstolás) / Tokaj (20 perc távolságra)
 • Kádár üzem látogatása (Kalina) / Mád-Tállya

Frissítés dátuma: 2021.04.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.