Címlap

Rejtett értékek

Rejtett értékek Mád pincéiben

A tokaji-hegyaljai pincék egy része egyidős a gótikus katedrálisokkal, és azokhoz hasonlóan az elmúlt évszázadok embere tovább bővítette azokat. Így érthető, hogy amikor az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a Tokaj-hegyaljai Kultúrtájat, a legnagyobb számban a pincesorokat, pincerendszereket nevesítette, mint egyedi egyetemes értékeket.

A pincék felszíni bejárata mögötti értékek azonban rejtve maradnak, azok nem láthatóak úgy, mint a felszín épületei, természeti értékei. Így előfordulhat, hogy amíg a 150 éves felszíni épület műemlék, alatta az 500 éves pincéről nem is tud a közvélemény, sőt a hatóságok sem. Magukról a pincékről sincs megfelelő nyilvántartás, nemhogy a bennük levő egyedi értékekről. Ha sikerül is lejutni egy-egy pincébe, akkor a falakat borító pincepenész sok részletet eltakar.

A régi világban tartós, állandó hőmérséklet csak a föld alatt volt biztosítható. A páratartalom szabályozásában szerepe van a pincepenésznek is, amelyik nagy felületén megköti, mintegy kiszűri a káros baktériumokat élesztőket. Persze a borász is igyekszik szellőzők fúrásával és építésével a levegőcserét szabályozni. Ezek alulról is látványosak és a felszínen a léleklyukakat zárókövek fedik.

Az újonnan ásott ágakban, vagy boltozat letisztítása, újrafaragása után sok helyen látszanak geológiai rétegek. Ezek lehetnek különböző eredetű, színű kőzetek, és ásványok. A Mád környékén legendásan változatos talajok jellegzetességei a föld alatt a szőlő gyökérzónájában sétálva is jól látszanak. Az Árpád utca környéki pincékben a Nyúlászó, a Táncsics utca környékén pedig az Úrágya dűlő altalajával rokon kőzeteket találhatunk.

A földalatti bortárolók lehetnek ásott, bányászott, szűk folyosós pincék, ezeket kelet-európai típusú pincéknek is nevezik, míg a felülről mélyített, majd boltozattal zárt csarnok olyanok, amit a nyugat európaiak pincének neveznek. Ez utóbbiak csak később jelentek meg borvidékünkön.

A pincéket először csúcsíves, püspöksüveg formájúra faragták, mert így kevesebb kőzetet kellett kitermelni. Később a boltozás során viszont a félköríves forma bizonyult a legstabilabbnak. Történeti szempontból érdekes lehet ezeknek a falán megvizsgálni az eredeti szerszámok nyomát, illetve tanulságos lehet kideríteni, hogy később a boltozásra használt kő, tégla honnan származott. Működő tűzhely, egy kandalló van Mádon, a Táncsics utca egyik pincéjében 9 méterre a felszíntől. Kutakat is találhatunk pincékben melyek közül némelyiknél a felszínről és a pinceszintről is lehet vizet nyerni. A pincék az évszázadok során valóságos labirintusokat hoztak létre a föld alatt.

A történeti értékek egy jelentős, de talán leginkább veszélyeztetett csoportját jelentik a falfeliratok, melyekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy alkotójuknak sok energiát kellett fordítania arra, hogy nyomot hagyjanak. Ezt nem vezérelhette egy kósza ötlet, mint a mai festékszórós falfirkák alkotóit, itt csak kitartó munka után készülhetett el a mű.

Sokan nyűgnek és felesleges költségnek tartják a hagyományos pincéket a mai világban, amikor a felszínen kevés emberi munkával klimatizált épületekben is tárolható a bor. De a föld alatt olyat lehet mutatni Mádon, ami a felszíni dűlőhöz hasonlóan egyedi, az adott borászati vállalkozás, és az egész borvidék marketingje, hitelessége, az értéknövelés szempontjából közvetlenül felhasználható.

Müller István

Pincelátogatás

A nemespenésszel fedett pincékben érik a „tokaji”, amit XIV. Lajos a királyok borának, a borok királyának (vinum regum, rex vinorum) nevezett. Tokaj-Hegyalján két típusú pince terjedt el, az ásott és a lyukpince. Az előbbi a házzal megegyező alaprajzú boltozott tér volt, a ház tornácáról lehetett megközelíteni. A lyukpince nem kapcsolódott az épülethez, a föld felszíne felett csak egy kőből rakott kapuépítmény volt fa vagy acélajtóval. A borvidék pincéinek 80-85%-a ilyen. A legértékesebb pincetípus az évszázadok során az egymás közelében lévő lyukpincék összekapcsolásából létrejött pincelabirintus, ilyen, sokszor több szintes földalatti csodával is sok településen találkozhatnak az ide látogatók.

Fedezze fel Ön is föld alatti csodáink kincseit, látogassa meg pincéinket, találja meg az Ön ízlésének legmegfelelőbb borokat!

Frissítés dátuma: 2019.06.04.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.