Címlap

A furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma.

2021, február 3 - 18:00
Február elsején, a furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma. Ez az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep.

 

Pár napja egy hungarikumra figyelt a világ: február elsején, a furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma. Ez az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep, három éve tartják meg. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine három érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

1. A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani. Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

2. Értékes hungarikum

A furmint az egyik legértékesebb hungarikum, túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban – Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

3. A furmint könnyen kombinálható a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

Forrás: Turizmus Online


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.