- Címlap
- BOR & TUDOMÁNY
- A BOR
- Borok és ásványok
Borok és ásványok
A Debreceni Egyetem kutatásai mellett még egy nagydoktori disszertáció is készül a mádi kövek és ásványok tulajdonságairól. A témavezetőt dr. Kristály Ferencet és szerzőt, dr. Demeter-Novák Endrét kérdeztük róla.
Mire keres választ a kutatás?
Kutatási témának a „Makro- és mikroelemek mobilizációja a szőlőgyökér- és kőzet kapcsolatában” címet adtuk. A téma a növény és a talaj kapcsolatát térképezi fel az ásványtan, a kertészet és a borászat határmesgyéin. A Tokaj-hegyaljai borvidék, a világörökségi kultúrtáj egyik legfontosabb összetevője az alapkőzet, amelyben a szőlőtőkék gyökereznek. Az itt termelt borok egyedi karaktert kapnak általa. Ez összetéveszthetetlen, és jelentős hatással van a termékre, így versenyelőnyhöz juttatja a helyieket, a turisztikai szektort, gyakorlatilag kimutatható nemzetgazdasági- és országimázsra gyakorolt előnyökkel bír a kiemelt hungarikum termék szempontjából.
Mit várnak a kutatástól, miket fognak vizsgálni?
A kutatásban szeretnénk
- beazonosítani a kőzetekben, a málladékban, és a talajban található nyomelemeket,
- megvizsgálni az elemek gyökérzetbe történő felszívódását,
- megmérni a vizsgált anyagok talajban és növényi részekben található koncentrációját,
- a kierjedt borban, oldatban mérni meg a termőhely-specifikus elemek jelenlétét, különös tekintettel a furmintra, mint a különböző vulkáni talajú borvidékeink őshonos fajtájára, megvizsgálni a karakter kémiai összetételét.
A kutatás eredményeként kémiai vizsgálatokkal szeretnénk alátámasztani az érzékszervi bírálat közismert eredményeit, megtalálni az úgynevezett ásványos borok összefüggéseinek tendenciáit a termőhely kőzetével és talajával. Amennyiben sikerülne tudományosan, egzakt mérésekkel körülírni a magyar vulkáni talajokon termelt borok karakterét, az még kézzelfoghatóbbá tenné a kultúrkincsünk értékét, valamint további egészségügyi hatást vizsgáló biokémiai kutatások alapját szolgáltatná.
Mi motiválta Demeter Endrét a kutatásban?
Közel húsz éve foglalkozom borkészítéssel Mádon, és meggyőződésem, hogy a tudomány nagy segítséget nyújthat a tokaji borok XXI. századi nemzetközi elismertségének növelésében. Mivel jelenleg a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának Elméleti Egészségtudományi és Egészségügyi szervező Intézeti Tanszékén oktatok, az ásványos borok emberi szervezetre gyakorolt hatásainak kérdésköre újabb szempontok és kimenetek felé irányította figyelmemet.
Frissítés dátuma: 2019.06.06.