A furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma.
Pár napja egy hungarikumra figyelt a világ: február elsején, a furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma. Ez az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep, három éve tartják meg. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine három érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.
1. A világ legelismertebb borszakértői dicsérik
A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani. Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.
2. Értékes hungarikum
A furmint az egyik legértékesebb hungarikum, túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban – Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.
3. A furmint könnyen kombinálható a kedvenc fogásainkkal
A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.
Forrás: Turizmus Online